PAP (pozitif hava yolu basıncı) tedavisi; uyku apnesi teşhis konmuş kişilerde kullanılan standart ve mekanik bir çözüm sunmakla birlikte geliştirilmiş olan en iyi tedavi yöntemidir. Pap grubu cihazlarının çalışma sistemi; uykuda üst hava yolunu sürekli açık tutacak şekilde basınçlı hava üfleyerek, solunumu ve uyku kalitesini düzene sokacak şekildedir. Dolayısıyla hasta cihazı ancak her gün düzenli şekilde kullanırsa faydasını görecektir.
Pap grubu cihazlar elektriğe takılarak, ara bağlantı hortumu ve maske aksesuarları ile birlikte kullanılmaktadır. Bu aksesuarlar uygulanacak olan tedavi basıncının hastaya iletilmesi için gereklidir. Maskenin özellikleri, konforu ve biçimi doğru tedavinin uygulaması açısından en az cihaz kadar önemli bir yere sahiptir. Yalnızca burun ya da hem burun hem ağzı da kapsayan türleri vardır. Yüze temas eden kısımları mümkün olan en kibar, yumuşak, hastanın burun ve yüz yapısına uygun ve sade yapıda olmalıdır. Ayrıca bir diğer konfor göstergesi; Pap cihazlarında bulunan ısıtıcı nemlendirici ünitesidir. Sürekli hava veren konumda çalışan cihazın, hastanın üst hava yolundaki yumuşak dokularda kuruma meydana gelmesini engellemek için tercih edilmelidir.
Uyku apnesi hastalığında ameliyat, ilaç tedavisi ya da aparatlar ile tedavi yöntemleri tavsiye edilmemektedir. Hastalığın seviyesi ne olursa olsun tedavide hastanın dikkat etmesi gereken öncelikli bazı durumlar vardır. Bunlar; kilo verme, yatış pozisyonu, alkol kullanımından sakınma, yan hastalıkların tedavi edilmesi gibidir.
Diğer bir aşama Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümüne muayene olarak, üst solunum yollarında daralmaya yol açan herhangi bir durum olup olmadığının tespit edilmesidir.
Total AHI değeri toplamı orta veya ağır dereceli olgularda sabit basınçlı cihazlar (CPAP) kullanılabilmektedir. Hastanın bu cihazlara uyum sağlayamadığı gözlemlenirse farklı cihazlar ile tedavi seçeneği tekrar değerlendirilmektedir. Pozisyona veya REM‘e bağlı olguların kendini göstermesi durumunda hastaya gereksiz yere basınç vermemek için APAP (Otomatik Cpap Cihazı) tedavisi tavsiye edilmektedir. Bu da cihazın, hastanın ihtiyacı olduğu zaman gereken kadar basınç vereceği anlamına gelmektedir.
BiPAP grubu cihazlar ise iki farklı seviyede basınç değeri girilebilen cihazlardır. CPAP veya APAP cihazına uyum sağlayamayan hastalar, uyku apnesi yanında ilave olarak bir de astım veya Koah gibi akciğer hastalığı varsa nefes alma ve nefes verme de gerekli basınçlar ayrı ayrı ayarlanarak hastaya uygulanmaktadır. Bu durumdaki hastalar için ayarlanan cihazlarda; ekspiryum (nefes verme) basıncı, inspiryum (nefes alma) basıncına göre daha düşüktür.