Aksesuar ve Ekipman Temizliği

Uyku Apnesi tedavisinde kullanılan cihazların maskeleri hassas ve tahriş edici olmayan silikonlardan üretilmektedir. Bu malzeme türü birçok cilt tipine uyum sağlasa da hassas cilde sahip olan kişilerde adapte süresi biraz daha uzun olmaktadır. Maske silikonunun hassas yapısı kısıtlı bir kullanım ömrünün olmasına yol açmaktadır. Birçoğunun sağlıklı kullanım ömrü üç ila altı ay arasında değişmektedir. Ancak düzenli bakım ve dikkatli kullanım ile bu süreyi uzatmak mümkündür.

Uyku süresi boyunca maskenin cilde temas eden yerlerini tercihen her kullanımdan sonra, eğer mümkün değilse haftada bir ya da iki kez ılık su ve kimyasal madde içermeyen doğal ürünler ile yıkanması tavsiye edilmektedir. Böylelikle ciltten maskeye geçen yağ, ter ve ölü deriler temizlenmiş olacaktır. Düzenli olarak yıkanılan maskelerden toz, bakteri ve mikroplar olabildiğince korunmaktadır. İçeriğinde güçlü kimyasal, deterjan, sabun, Tuz, Paraben, SLS, SLES, ALS, MLS gibi derinin zarar görmesine neden olan maddeleri barındıran temizleyiciler maske silikonunun yapısını bozup daha kısa sürede deforme olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle tavsiye edilmez. Bu temizleme yöntemi, maskenin sızdırmazlığını arttırır ve daha uzun süre bozulmadan kullanılmasını sağlar. İçi ılık su dolu bir leğen içerisine tavsiye edilen temizleyici üründen birkaç damla damlatıp çalkaladıktan sonra maske kafa bandından ayırarak suya bırakılır birkaç dakika boyunca içinde bırakıp daha sonrasında yine ılık su ile iyice durulanır ve kendi halinde kuruması için bırakılır. Unutulmamalıdır ki iyice arınmayan her türlü temizleyici madde kalıntısı, uyku süresi boyunca kullanıcı kişi tarafından içine çekilecektir. Bez peçete gibi hav bırakacak ürünler ile kurulanması tavsiye edilmez. Çünkü cihaz kullanıldığında bu havlar basınç yoluyla doğrudan ciğerlere gider. Çok kısa bir zaman sonra kullanılacaksa eğer saç kurutma makinasının soğuk kısmı ile uzaktan hava tutarak kurutma işlemi yapılır. Hortum da bu hazırlanan su ile yıkanabilir. İki ucu havaya bakacak şekilde içine su eklenir çalkalama hareketi ile içi ve dışı yıkanır. Birkaç dakika bu işlem tekrarlanır ve iyice durulanır. Ardından hortum iki ucu aşağıya bakacak şekilde uygun bir yerden asılır ve süzülüp kendi halinde kurumaya bırakılır. Maske bandajlarının cırt cırt kısımlarının su ile bozulup tekrar yapışmayı engelleme olasılığı dolayısıyla yıkanması uygun değildir. Nemli bir bez hafif köpürtüldükten sonra silinebilir. Böylece terden ve kirden arınacaktır. Nemlendirici ünitesinde her ne kadar arıtma suyu kullanılsa da bir zaman sonra kireç oluşacaktır. Bunun temizliği ılık beyaz sirke veya iki yemek kaşığı kadar kullanılacak olan limon tuzu ile yapılabilir.

Maske ve aksesuarların uzun ömürlü ve sağlıklı kullanılması için temizliği ve bakımı aksatmadan ve her zaman öncelikli olarak üreticinin talimatlarına uyarak yapılması gerekmektedir. Maske, aksesuarları ve hortumu doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Cihaz kullanımı bittiğinde günlük olarak fişten çıkarılıp, aksesuarları toz almayacak şekilde muhafaza edilmelidir. Maskenin koku yapmasını engellemek için birkaç günde bir havalandırmak gerekmektedir. Haftalık olarak yapılması gereken bir diğer temizlik de filtre temizliğidir. Cihazda bulunan gri ya da siyah renkli köpük filtreyi eğer yedeği varsa ılık su ve sabunlu suyla yıkayıp durulanır ve kurumaya bırakılır. Yedekte olan filtre takılır. Böylelikle cihazın içine su sızma ihtimali ortadan kalkar. Eğer yedek yoksa el ile çırpılarak üzerindeki tozlardan arındırılır ve tekrar takılır. Kesinlikle yıkanması gerekiyorsa tamamen kuruduğuna emin olunup öyle takılmalıdır. 6 ayda bir filtre yenilenmelidir. Cihaz sık sık yumuşak hafif nemli bir bez yardımıyla silinmelidir.