Uyku Apnesinin Gündüz Belirtileri Nelerdir ?

Uyku apnesi; uyku esnasında kişinin solunumunun durması rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır. Uyku sırasında şiddetli şekilde horlama, nefes almada zorluk yaşamak, solunumun tamamen durması ve sonrasında solunum çabasıyla tekrar normale dönme, uykuya dalma ve uykudan uyanmaların gece boyunca tekrarlanmasıyla sürüp giden bir hastalıktır.

Gece boyunca uzun süre uyumalarına rağmen, bu faktörler yüzünden kişiler uyku düzenini tamamen kaybeder ve kaliteli uyku olmadığı için sabah kalktığında yorgun ve bitkin olur. Bu durum gündüz aşırı uyku hali ve sabah yorgunluğuna yol açmaktadır. Buda kişinin hiç olmadık yerlerde gündüz uyuklama halinde olmasına sebep olur. Örneğin iş toplantıları, sinema tiyatro gibi sosyal alanlar veya en kötüsü (trafik kazaların büyük bir bölümü de bu şekilde yaşanmaktadır) araba kullanırken olmaktadır. Hatta bazı kişilerin ayakta bile uyuklaması çok sık rastlanan bir duruma dönüşebilmektedir. Bunun asıl sebebi de sık tekrarlayan solunum durması atakları ve uyku esnasında sık bölünmelerdir. Vücut için asıl dinlenmeyi sağlayan derin uykuya ulaşamamaları, beynin oksijenlenmesinin bozulması ve solunum için harcanan çabanın vücutta aşırı yorgunluk oluşturmasıdır. Hastanın tüm sosyal yaşamı bu problemden dolayı negatif şekilde etkilenir.

Aynı zamanda gece uykumuzu tam anlamıyla alamazsak zihinsel ve metabolik işlevler bozulur. Uyku Apnesi olan kişilerde en sık karşılaşılan durumlar; konsantrasyon ve dikkat eksiklikleri, depresyon hali, uykusuzluktur. Sabahları kendini gösteren ağız kuruluğu, şiddetli baş ağrıları, yorgun uyanma ve tüm gün boyunca süren yorgunluk hali uyku apnesinden kaynaklanır.